Teman Seakidah Anda

Wednesday, May 9, 2012

"1000 kebaikan belum tentu dapat memadamkan 1 keburukan"


"1000 kebaikan belum tentu dapat memadamkan 1 keburukan"

Inilah ungkapan yang memberi seribu makna dan hikmah kepada manusia yang berfikir. Baik hari ini, esok, lusa dan seterusnya kepincangan ini sentiasa berlaku di sekeliling kita jika belum ada usaha untuk merawat dan dirawat. Sampai bila keburukan dan keaiban orang lain terus menerus dijaja menjadi saham yang mengalir hingga ke neraka? Segelintir kita suka dan cenderung memandang keburukan sedangkan banyak kebaikan yang ada dilupakan. Keburukan terus memadamkan kebaikan seseorang. Jaga lisan, jaga perbuatan, jaga segala-galanya. Bawalah QALBU ini untuk Allah dan kembalilah  pada-Nya.

انظر إلى عيوبك قبل أن تنظر إلى عيوب الناس


"Pandanglah keaiban diri kamu terlebih dahulu sebelum kamu memandang keaiban orang lain."Daripada Abu al-Darda' r.a Nabi s.a.w bersabda:

من ردّ عن عرض أخيه بالغيب ردّ الله عن وجهه النّار يوم القيامة

Maksudnya: "Sesiapa yg mempertahankan kehormatan dan maruah saudaranya ketika ketiadaannya nescaya Allah akan memelihara wajahnya daripada api neraka pada hari kiamat."

(Diriwayatkan oleh al-Tirmizi 1931 dan menganggapnya hasan)
Begitulah Islam menyeru agar mempertahankan kesucian dan maruah, bukan menjadi agen penyebar fitnah, celupar mengajak pada keburukan. Lebih-lebih lagi perkara yg tiada pasti kebenarannya dan tidak ada asalnya.

Demikian akibatnya, manusia yang suka menyebarkan aib dan menjatuhkan maruah seseorang maka Allah  juga akan membuka aibnya. Allah kirimkan neraka sebagai balasan. Bahkan, menurut riwayat hadis yang sahih menyebut, mereka yg suka memaki hamun, mengaibkan saudaranya akan tergolong dikalangan orang yang MUFLIS di akhirat, sehingga segala solat dan amalan kebaikannya selama ini tidak dapat menyokong dan menangkis kemuflisannya kelak.   


[Nota 'diri' dan 'kalian' agar berbaik sangka]

1 comment:

  1. Hari ini biah solehah sudah bertukar biah fitnah. Zaman yang penuh kegusaran dan ketakutan. Bimbang diri terjerumus ke lembah kehinaan. Lebih membimbangkan lagi terjerumus tanpa bisa mengeluarkan diri dari lembah kehinaan ini.

    Moga Allah memberikan kekuatan kepada kita untuk terus istiqamah atas jalan orang mukmin.

    ReplyDelete