Teman Seakidah Anda

Sunday, July 5, 2009

Kisah dua sahabat


Bismillahirrahmanirrahim..


Salam Motivasi

Ini merupakan satu kisah yang dikisahkan untuk renungan kita bersama. Semoga ada iktibar daripadanya.


Tersebut alkisah, di satu kampung, terdapat sepasang sahabat yang selalu berkongsi masalah dan berdebat tentang sesuatu isu setiap kali berjumpa. Pada suatu hari, Si A bertemu dengan si B di halaman rumahnya seperti biasa.

Lalu si A bertanya kepada si B “ Boleh tak ana bertanya kepada anta satu soalan, sahabatku?” Tanya Si A meminta izin pertama.

“Sudah tentu wahai sahabatku. Apa soalannya? Ana teruja untuk mendengarnya..” jawab Si B dengan mesra, cepat dan betul ( macam motto PDRM je..huhu..)

Si A lalu tersenyum…” Soalannya begini, jika ditakdirkan di dalam dunia ni hanya terdapat tiga orang sahaja wanita, dan ketiga-tiganya memiliki kekurangan tertentu di mana yang pertama merupakan gadis buta. Yang kedua merupakan seorang yang bisu dan ketiga adalah seorang yang pekak. Yang mana satu bisa kau pilih untuk menjadi isterimu, wahai sahabat?” Clean dan clear si A mengajukan soalannya.

Lantas si B tersenyum, dan menjawab “ana tidak kisah sahabat, siapa-siapa pun ana akan terima sebagai isteri,sama ada dia buta, pekak mahupun bisu. Tiada masalah bagi ana..”ikhlas betul jawapan si B namun si A tidak berpuas hati.

Lalu dia mengajukan lagi soalan yang berbunyi begini “ sahabatku, masakan kau ingin menerima sesiapa sahaja untuk menjadi suri hidupmu? Kalau isterimu buta, macam mana dia akan melaksanakan tanggunjawabnya dengan baik, sedangkan dia tidak mampu menguruskan dirinya sendiri kerana matanya yang buta itu. Adakah kau akan menjadi pak turut yang akan memimpin ke mana sahaja isterimu pergi?” panjang lebar Si A mengajukan persoalannya. Lantas Si B mejawabnya dengan senyuman manis “ tiada kurang nilainya seorang isteri bagi hamba, wahai sahabatku. Walaupun dia seorang yang buta, namun hatinya cukup bersih. Dia dilindungi oleh Allah daripada melihat benda-benda yang kotor dan keji sepanjang umurnya. Hatinya jauh lebih bersih daripada hati kita berdua, wahai sahabatku.. Dengan hatinya yang bersih itu, dia akan menjadi seorang isteri yang lebih baik berbanding orang yang sempurna sifatnya, dan Allah telah memberikan cahaya melalui mata hatinya. Mana tau, berkat doa hatinya yang bersih itu, rumahtangga akan jadi lebih bahagia..” jawab Si B dengan panjang lebar. Terkedu Si A mendengarnya. Rasa malu pun ada, Perlahan-lahan menjalar rasa keinsafan dalam dirinya. Niat pada mulanya hanya untuk ‘kena’kan sahabatnya itu tidak menjadi.

Lalu, dia bertanya lagi, “ bagaimana pula dengan si Bisu? Mahukah engkau ingin menjadi seorang suami kepada sebuah patung yang tidak boleh bercakap dan hanya mampu merenung dirimu sepanjang hidupnya, wahai sahabatku?” si A merasakan si B akan mengalah. Masakan tidak, dia sendiri tidak ingin mempunyai seorang isteri yang bisu, hidupnya akan terasa sunyi dan kosong jika berhadapan dengan situasi sedemikian. Tetapi, dengan tenang si B menjawab, “ Wahai saudaraku, si bisu banyak keistimewaannya, dan jika dia menjadi isteriku, sungguh aku rasa bersyukur. Ini kerana dia tidak bisa meleteriku dengan bahasa-bahasa yang kasar, dan akan berbahasa manis dan lembut dengan penuh rasa cinta melalui renungan matanya yang bercahaya itu. Dengan pandangan sebegitu setiap hari, ana akan merasa tenang dan sangat bahagia. Nilai cintanya jauh lebih berharga kerana dari pandangan mata, kita dapat merasai segala-galanya. Cukuplah jika suara anak-anak menjadi penyeri hidup kami, walaupun tidak dapat mendengar bisikan cinta dari si isteri tercinta namun ana tahu cintanya sangat suci buat ana..” mendengar penerangan si sahabat, si A berasa semakin insaf. Namun, terdetik di hatinya untuk mendengar penerangan seterusnya.

Lalu, dia bertanya lagi kepada si B, bunyinya begini, “sahabatku, bagaimana pula dengan si pekak? Engkau akan hidup susah di sampingnya jika engkau memilihnya sebagai isteri. Jika engkau pulang lewat malam, dia tidak dapat mendengar bunyi deringan telefon mahupun ketukan pintu darimu sedangkan isterimu sedang tidur dengan nyenyak. Engkau pula sudah tentu akan merasa marah kerana terpaksa tidur di luar semalaman. Tidakkah itu akan menambahkan beban dalam hidupmu,sahabat?” bersungguh betul si A cuba membentangkan pendapatnya. Mendengarkan soalan tersebut, sekali lagi si B menjawab, dengan wajah tenang dan manis seperti biasa, “sahabatku, alangkah beruntungnya jika mempunyai isteri seperti itu. Kenapa perlu ana merasa marah jika dia tidak mendengar bunyi deringan telefon mahupun ketukan pintu, sedangkan seharian isteriku berpenat lelah melaksanakan tanggungjawabnya di rumah dan menjaga anak-anak, sudah semestinya ana biarkan sahaja dia tidur nyenyak tanpa mengganggunya. Jika ana pulang dalam kepenatan dengan kemarahan sekalipun, dia tidak akan mendengar suara kemarahan ana dan, sudah tentu dia tidak akan mengomel tanda tidak puas hatinya. Sedangkan dengan kelemahannya itu, dia hanya bisa menuturkan bahasa lembutnya dan rumahtangga kami pasti akan bahagia setiap hari..” sekali lagi si A merasa terpaku dan terkedu dengan jawapan tersebut. Perlahan-lahan, air matanya mengalir, tanda keinsafan yang menjalar kuat di hatinya.. Perlahan-lahan dia mengangkat mukanya dan berkata kepada sahabatnya, “ terima kasih sahabat di atas nasihatmu itu. Kini, aku merasa sangat bersyukur kerana mempunyai sahabat sepertimu.” Lalu si A mendakap si B dengan seeratnya sambil menangis tanda kesyukuran..p/s: bersyukurlah dengan apa yang ada…Sesungguhnya, di sebalik sesuatu kekurangan, ada hikmahnya yang tersembunyi yang dapat dinilai dengan mata hati. Renungkan..(^_^)

No comments:

Post a Comment