Teman Seakidah Anda

Thursday, November 12, 2009

BERMULA SEBUAH KEMBARA ILMU

BismillahirrahmanirraHim...

Asslamualaikum dan salam ukhuwwah.

Alhmdulillah setinggi2 kesyukuran kehadrat Illahi, selawat dan salam bt junjungan besar Rasulullah SAW serta para sahabatnya.

Agak lama saya tidak menulis dlm ruangan ini, blog pun dh agak bersawang dgn lebatnya bagaikan penuh dgn sarang labah2. Alhmdulillah, dalam kesempatan ini Allah tetap membuka peluang pada jlnnya, rahmatnya sentiasa terbentang luas, cuma usaha dlm mencari butiran hikmah perlu ada dri semasa ke semasa. Inilah jalan yg perlu dilalui oleh orang yang menyebut dirinya bertaqwa.

Bknlah bermakna perlunya ada penurunan wahyu atau ilham barulah dapat menghasilkan artikel terbaru kerana saya bukanlah org yg selayaknya dipilih dan diutuskan oleh Allah sbg Rasul, tetapi Nabi Muhammad SAW sbg manusia pilihanNya utk mnyampaikn wahyu. Kebangkitan Rasulullah itu menjadi titik rahmat utk sekalian alam. Terima kasih kepada sapa2 yg sntiasa memberi tasyji' (motivasi) dan memberi sejuta harapan supaya membangunkan medium blog ini.

Ingin ana berkongsi luahan sudut hati yg sering bermonolog, berpesan-pesan, berkongsi sekelumit perjalanan hidup yg penuh suka duka dan pahit manis. Sudah menjadi asam garam dlm kehidupan berpahatkan mehnah dan ujian. Semoga penulisan ini mampu memberi tempias positif, menjadi medium yg berkesan utk manfaat bersama.Singgah sekejap di Tafileh, semasa perjalanan ke PetraBeraya di perantauan, dari padang pasir gersangBERMULA SEBUAH KEMBARA DI BUMI SYAM

Perjalanan kembara sebagai penuntut ilmu di bumi Syam atau Urdun (Jordan) bukanlah perjalanan sebuah permainan bola sepak, kerana permainan bola hanyalah sebuah permainan dan habis begitu saja. Adapun perjalanan yg dimaksudkan adalah sebuah kembara mencari ilmu menyelusuri kehidupan sbg mahasiswa. Dengan ini takdir Allah meletakkan saya sbg mahasiswa Universiti Mu'tah bidang Usuluddin, bermantiqahkan Mu'tah dan berpayungkan Jordan sebagai pilihan. Indahnya aturan tuhan walaupun lain perancangnnya.

Setelah genap 3 bulan, perjalanan dibumi Mu'tah sbg lokasi menimba ilmu ianya memberi seribu makna, pengalaman dan pengajaran. Bumi Mu'tah??...itulah bumi anbiya' yg penuh dgn sejarah terpalitnya darah syuhada' para pejuang Islam yang berjuang jasad dan nyawa dlm menegakkan panji Islam. Gah pada namanya menyimpan seribu khazanah ilmu dan sejarah . Di situlah terletaknya beberapa maqam para sahabat Rasulullah SAW yang syahid dlm Ghazwah Mu'tah (perang Mu'tah)antaranya Zaid bin Harithah, Ja'far bin Abi Talib dan Abdullah bin Rawahah. Doakan kita menjadi segagah mereka.


bersama maqam sahabat, Jaafar bin Abi Talib yang syahid
dlm perang Mu'tahILMU ITU CAHAYA

Saya teringat satu ceramah, ahli panel pernah menyebut bahawasanya ilmu itu cahaya dan cahaya itu tidak dapat dikombinasikan dengan maksiat. Mana mungkin dua aspek yg jauh berbeza dan berlawanan itu disatukan. Saya melihat seorg penuntut ilmu itu golongan terpelajar baik pelajar atau mahasiswa mesti dipandu oleh ilmu kerana org yg bercakap tanpa adanya ilmu akan menyimpang dari landasan sebenar, melalut dan jauh terpesong. Islam menekankan pengetahuan berlandaskn ilmu hatta sekecil2 perkara sehinggalah ilmu itu benar2 bermanfaat terutamanya kalau dilihat dewasa ini, masyarakat sekarang ramai sudah yg celik. Orang berilmu bernilai di sisi Allah.

benarlah firman Allah SWT:

يرفع الله الذين ءامنوا منكم والذين أوتوا العلم درجات

Maksudnya:

"Allah akan mengangkat darjat org2 yang beriman dikalangan kamu dan orang-orang yang berilmu beberapa darjat"(al-mujadalah: 11)


Ilmu takkan sampai ke mana sekiranya ilmu tidak sampai ke tahap pengamalan. Apa yang dimaksudkan, apabila belajar, ilmu itu mesti diamalkan dan dismpaikan bukanlah menyimpan sebgai hiasan. Kelak akan ditanya oleh Allah bagaimana ilmu itu digunakan.Cubalah beramal dengan ilmu yg ada. Justeru, konsep ilmu perlu ditejemahkan ke arah menyumbang di samping menerima. Saya teringat satu pepatah arab utk dikongsi 'ilmu yg tidak diamalkan seperti pohon yg tidak berbuah' beerti ilmu takkan ke mana tanpa amal. Renung2kanlah.

Hidup akan bermakna dengan adanya cabaran. Cabaran itu membawa makna yang besar buat orang berjuang kerana seseorang itu akan mengenal cabaran itu sebagai sahabat sejati dan bukanlah sebagai musuh hakiki dipandangannya. Ada orang suka dengan cabaran, ada orang tidak suka. Cabaran tetap akan bertandang datang, walaupun tidak menerima surat jemputan. Adapun ketabahan dan iltizam itu sebagai intisari dan sifir berjaya dalam perjuangan. Sirah Rasulullah mempamerkan pada kita tentang ketabahan baginda dalam menghadapi cabarn hidup. Baginda mendapat tentangan hebat dari musuh2nya ketika menyampaikan dakwah Islam. Baginda di hina, di caci dan pernah di pulau bersama pengikutnya. Pernah satu ketika, Rasulullah bersembahyang di Kaabah, tiba-tiba Aqabah bin Abu Muit datang mencekik baginda dengan bajunya sehinggalah Abu Bakar datang melepaskannya.


BAHASA SEBAGAI KUNCI ILMU

Adapun cabaran musafir ilmu di Bumi Syam, seseorg itu mesti mempunyai tahap ketahanan fizikal dan mental yang tinggi. Bumi tandus berhikmah itu bukanlah seperti Malaysia tanahairku berbahasa Melayu, berloghat Kelate manakala di sana berbeza budaya, bahasa, bangsa, dan boleh dikatakan semuanya jauh berbeza. Tidak seperti sediakala.

Masalah utama bagi pelajar Malaysia di Jordan adalah dari segi bahasanya. Ini kerana bahasa perantaraan di sana adalah bahasa Arab. Adapun Mu'tah sebuah daerah terkenal dengan lahjah Karakiah (loghat Karak). Macam Malaysia pun ada dengan pelbagai loghatnya seperti loghat Kelantan, "demo nok gi mano?", Perak, Kedah dan sbgnya. Di Universiti, ada dikalangan pensyarah bertutur lahjah 'ammiah (bhsa arab loghat pasar), ada yang bertutur Bahasa Arab Fushah. Kebiasaannya pelajar Malaysia dapat memahami b.arab Fushah walapun sedikit walau tak banyak tetapi yang menimbulkn masalah adlah penggunaan lahjah 'Ammiah semasa kuliah. Kebanyakan pelajar tidak dpt memahami dgn baik khususnya pelajar Malaysia, Filipina, Thailand dan Indonesia.


Jamiah Mu'tah, inilah tempat saya menimba ilmu


Jadi, sebagai nasihat bersama, kuasailah bahasa dengan sebaik-baiknya. Bahasa itu kunci segala2nya utk mendpt ilmu. Anda pernah mendengar orang ditipu kerana tidak tahu sesuatu bahasa?. Ya, saya pernah mendengarnya. Anda ataupun saya kemungkinan akan ditipu kerana tidak tahu sesuatu bhsa samada ditipu dlm perniagaan, bermuamalah dan sebagainya. Kepentingan bahasa secara tidak langsung akan menjadi "antibiotik" atau benteng yang kebal. Masalah bahasa hanyalah sedikit sahaja dari cabang ujian yg ada, kerana setiap org akan berhadapan dgn masalah. Belajarlah bercinta dengan masalah seperti anda menyayangi kucing belaan anda. Anda belai kucing anda, anda baginya makan, begitu juga dengan cabaran dan masalah anda. Belailah masalah dgn kasih dan sayang.

Ana teringat satu firman Allah:

قوله تعالى : الــــم. أحسب النـاس أن يتركوا أن يقولوا ءامنـا وهم لا يفتنون


Maksudnya:

"apakah manusia menyangka dengan mereka mengatakan; kami telah beriman sedangkan mereka belum pernah diuji" (al-ankabut: 1-2)


Sesungguhnya kehidupan manusia penuh dengan cabaran dan ujian. Namun, ujian itu dtg dlm pelbagai rupa bentuk, walaupun hakikatnya tidak menjelma dgn rupa paras tetapi cabaran dan ujian boleh membawa kesan yg negatif sekiranya tidak dipandu dengan baik. Justeru, ujian itu bukanlah penghalang mutlak utk terus maju dan bangkit. Dalam kamus Muslim, peranan Islam menolak dan menafikan jauh2 sikap berputus asa kerana ia menjadi faktor halangan utama bagi kejayaan. Oleh yg demikian, Islam menekankan konsep ketabahan dan sabar dlm membentuk peribadi cemerlang. Wallahu'alam.sendawa ukhuwwah


tinggi juga unta ni...

No comments:

Post a Comment