Teman Seakidah Anda

Saturday, November 21, 2009

KEISTIMEWAAN BULAN ZULHIJJAH

Hari raya aidiladha makin kunjung tiba. Setiap tahun apabila masuknya bulan Zulhijjah semestinya bulan ini melibatkan kaum muslimin keseluruhannya, menandakan akan tibanya hari kebesaran Islam Aidiladha, kefardhuan ibadah korban ibadah haji dan sebagainya.


Allah SWT meletakkan semua ibadah ini pada bulan Zulhijjah. Pada bulan ini juga ada ibadah2 tertentu yang hanya ada pada bulan ini saja dan tidak ada pd bulan2 yang lain serta byk amalan2 sunat yang khusus padanya. Begitulah keistimewaan yang ada pada bulan Zulhijjah. Di sini saya akan sebutkan beberapa keistimewaan bulannya:


1. Sabda Nabi s.a.w “tidak ada hari-hari yang lebih baik di sisi Allah untuk dilakukan amalan kebaikan yang selain sepuluh hari terawal dalam bulan Zulhijjah,"para sahabat bertanya "adakah jihad fisabilillah (didalam hari yang selain sepuluh terawal dzulhijah) tidak boleh menandingi amalan (selain daripada jihad) yang dilakukan pada hari sepuluh terawal tersebut.” Nabi bersabda:"jihad pun tidak boleh menandingi melainkan seorang lelaki yang keluar berjihad dengan jiwa dan hartanya kemudian tidak pulang dengan keduanya.”(Hr Bukhari)


2. Disunatkan memperbanyakkan zikir pd sepuluh hari tersebut. Firman Allah s.w.t:

"Dan mereka menyebut nama Allah pada hari yg tertentu" (28: al-Hajj)
Hari2 tertentu adalah sepuluh Zulhijjah yg terawal menurut kebanyakan para ulama.

Dalam hadis telah menyebut:

"Tidak ade hari2 yg lebih hebat disisi Allah dan tidak ada amalan yg lebih disuka dilakukan pada masa tersebut melainkan 10 hari terawal zulhijjah . Maka perbanyakkanlah tahlil, takbir dan tahmid."(HR Ahmad)

Ulama telah berkata:

Himpunan sepuluh terawal zulhijjah ini lebih baik baik daripada sepuluh terakhir ramadan sekalipun terdapat semalam dlm bulan ramadan (lailatul qadar) yg tidak dapat ditandingi oleh malam2 lain.


3. Diantara kelebihan semalam ini adalah Allah telah bersumpah dgn malam2 ini:

Firman Allah s.w.t: "Dan demi waktu fajar. dan demi malam2 yg sepuluh"(Al-Fajr: 10)

Nabi bersabda: "Sepuluh malam (dlm awal surah al-Fajr) adalah 10 hari terawal zulhijjah, ganjil adalah hari arafah dan genap adalah 4 hari yg disunatkan dilakukan ibadah korban (10-13zulhijjah)."(Hadis riwayat Ahmad dan Nasaie)

Ulama telah berkata 10 malam ini adalah malam2 10 zulhijjah yg terawal.


4. Diantara kelebihan 10 hari ini adalah penutup bagi bulan2 tertentu dalam firman Allah:

Firman Allah: "Ibadah haji adalah dilakukan pada bulan2 tertentu"(Al-Baqarah: 197)


5. 10 hari ini adalah hari2 tertentu yg disebut oleh al-Quran; dimana disyariatkan supaya kita menyebut nama Allah sebagai tanda bersyukur terhadap binatang2 yg telah Allah mempermudahkan sebagai makanan bagi manusia.

Firman Allah s.w.t:


"Dan serulah hai Ibrahim kepada hamba2ku supaya mereka menunaikan haji. Org2 yg pergi haji akan datang kepadamu dgn berjalan kaki dan menunggang unta yg kurus. Mereka datang dari seluruh pelusuk tempat yg jauh, supaya mereka mendapat manfaat bg mereka. Dan mereka menyebut nama Allah ketika menyembelih binatang pd hari2 yg tertentu sebagai tanda bersyukur terhadap binatang2 yg telah Allah berikan kepada mereka. Maka makanlah sebahagian daging binatang korban dan berilah kepada org yg susah lagi faqir. (27 dan 28: al-Hajj)

Kesimpulan: Marilah kita hidupkan bulan Zulhijjah ini dgn amalan yg mulia spt berzikir, puasa, solat malam dan sebagainya. Janganlah kita menconteng arang dengan melakukan kekeruhan dan kemaksiatan. Yg lebih penting kita melakukan kefarduan dgn smpurna dan meninggalkan kemaksiatan yg menyebabkan kita jauh dari tuhan.

Selamat Hari Raya Aidiladha.

No comments:

Post a Comment