Teman Seakidah Anda

Tuesday, December 29, 2009

MAKANAN SYUBHAH MEMBINASAKAN AKIDAH

Bismillahirrahmanirrahim...

alhamdulillah..

Entri kali ini ingin saya berkongsi dengan anda tentang pemakanan kerana saya tertarik dan terkesan dgn satu ceramah berkaitan pemakanan syubhah membinasakan akidah. Ahli panelnya tidak lain dan tidak bukan Ust Ahmad Tajuddin, merupakan tetamu yang datang jauh dari Malaysia dlm rangka gerak kerjanya ke Mesir.

Baiklah, seperti sediamaklum, makanan merupakan merupakan perkara asasi dlm kehidupan. Islam menyuruh kita makan dari benda yang halal dan baik2 saja kerana pemakanan yang baik akan menumbuhkan kesan yang baik, membentuk insan yang soleh. Bukanlah larangan Islam itu cuba mengongkong, tetapi dlm larangan tersebut terkandung hikmah besar, kemaslahatan yg kemungkinan besar kita tidak mengetahui apa hikmahnya. Soal pemakanan syubhah dan haram sudah mnjadi tabiat remeh temeh dlm masyarakat dan sukar utk ditinggalkan malah menjadi kebiasaan.

Kesan pemakanan yg syubhah dan haram itu memberi impak besar dlm kehidupan kita sehinggalah mnyebabkan doa kita terhijab antara penyebab doa tidak dimakbulkan dan menjadi hijab hubungan hamba dgn tuhannya, penyebab utama akal tidak teransang dengan baik dan aktif. Inilah punca2nya. Bagaimana nk cemerlang dlm belajar sedangkan soal pemakanan tidak dimanfaatkan dan tidak dijaga.

Sabda Rasulullah:

كل لحم من نبات الحرام فالنار أولى به

"Setiap daging yang tumbuh dari benih yang Haram maka Neraka paling utama dengannya."


عن أبي عبد الله النعـمان بن بشير رضي الله عـنهما قـال: سمعـت رسـول الله صلي الله عـليه وسلم يقول: إن الحلال بين وإن الحـرام بين وبينهما أمور مشتبهات لا يعـلمهن كثير من الناس فمن اتقى الشبهات فـقـد استبرأ لديـنه وعـرضه ومن وقع في الشبهات وقـع في الحرام كـالراعي يـرعى حول الحمى يوشك أن يرتع فيه ألا وإن لكل ملك حمى ألا وإن حمى الله محارمه ألا وإن في الجـسد مضغة إذا صلحـت صلح الجسد كله وإذا فـسـدت فـسـد الجسـد كـلـه ألا وهي الـقـلب

"Dari Abdullah Al-Nu'man bin Basyir radiyallahu anhuma katanya : Aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda :"Sesungguhnya yang halal itu nyata(terang) , dan yang haram juga itu nyata(terang) dan di antara keduanya ada perkara-perkara yang kesamaran, yang tidak diketahuinya oleh kebanyakan manusia. Maka barangsiapa memelihara dirinya dari segala perkara yang kesamaran, sesungguhnya ia memelihara bagi agamanya dan kehormatannya. Dan barangsiapa jatuh ke dalam perkara kesamaran(syubhat) jatuhlah dia ke dalam perkara yang haram. Seperti seorang pengembala yang mengembala disekeliling kawasan larangan, hampir sangat ternakannya untuk makan di dalamnya. Ketahuilah ! Bahawa bagi tiap-tiap raja ada kawasan larangannya. Ketahuilah ! Bahawa larangan Allah ialah segala perkara yang haram. Ketahuilah bahawa di dalam badan, ada seketul daging, apabila ia baik, baiklah badan seluruhnya dan apabila ia rosak, maka rosaklah sekaliannya. Ketahuilah, itulah yang dinamakan hati!

Ulamak2 terdahulu cukup menekankan soal pemakanan serta membuang jauh2 dari sesuatu yg syubhah. Bagi mereka, pemakanan syubhah memberi kesan dlm menuntut ilmu kerana ilmu tidak akan bersatu dengan maksiat. Ilmu itu cahaya. Adalah paling utama meninggalkan syubhah kerana yg syubhah itu lebih hampir dan jatuh kepada haram.

Hari ini agaknnya sudah berapa kali agaknya kita termakan benda2 yang di larang??mungkin secara langsung atau secara tidak langsung. Hasil kajian oleh golongan yg 'sedar' boleh dikatakan setiap benda baik pemakanan, pakaian, ubat gigi, pinggan mangkuk dan sekeliling hidup kita kesemuanya boleh dikaitkan dengan babi. Sekarang ni babi di mana2 saja. Jangan katakan saja di kandang, bahkan lebih dari itu. Mungkin dlm badan kita sudah sebati sebagai darah daging.

Inilah kerja musuh2 Islam, dakyah mereka secara halus mengekori langkah syaitan laknatullah, tanpa disedari dan tidak berjejak. Inilah dia protokol yahudi yg merancang mnguasai ekonomi dunia. Mereka mngembangkan sayap ekonomi utk mnguasai dunia. Banyak barang2 yg di hasilkan mereka kini mnjadi darah daging kita sehingga mudah tunduk dan dipijak-pijak mereka malahan taraf kita teramat hina dan jijik menjadi pelahap, tamak, zalim, keras kepala dan sebagainya.

Kalau dilihat punca kejatuhan tamadun khilafah 'Abbasiyyah adalah kerana tidak mengambil berat dalam soal pemakanan sehingga pada suatu ketika org yahudi diupah menjadi tukang masak Istana dengan mengotorkan makanan khalifah. Makanan yg cukup indah mampu meruntuhkan segala-segalanya sehingga tidak mampu membenteng iman bahkan kalau yang sedap mampu menggubal dan merubah hukum Allah. Kuasa di jari anda.

Nak makan tak salah, tetapi mesti berpada-pada dan tidak berlebihan. Dalam memilih pemakanan, sesorang perlu bijak kerana yg hidup tetap hidup tetapi bagaimana kebijaksaan menghadapi kehidupan sebagai langkah terbaik. Dunia tetap berjalan. Seandainya soal halal haram menjadi mainan remeh temeh maka neraka terlebih sesuai dengan saiz badannya sebaliknya bauan syurga di bawa arus begitu saja sehingga terus hanyut. Anda mampu mengubahnya. Wallahu'alam.

No comments:

Post a Comment